Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 07:30

Τηλεφωνικά κέντρα VoIP
Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε με απλά λόγια

Τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP, τελευταία, κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος. Τα πάντα όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες μετατρέπονται σε VoIP και σίγουρα υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για αυτή την εξέλιξη.

Η VoIP τηλεφωνία έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική τηλεφωνία όπως την γνωρίζαμε παλιά και ένα τηλεφωνικό κέντρο VoIP σίγουρα θα σας παρέχει λειτουργίες που τα παλιά συμβατικά τηλεφωνικά κέντρα δεν μπορούν. Επιπλέον, η VoIP τηλεφωνία επιτρέπει σενάρια απομακρυσμένης πρόσβασης που με την κλασική τηλεφωνία δεν είναι εφικτά.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τι κάνει τα VoIP τηλεφωνικά κέντρα τόσο ελκυστικά!


Κατηγορίες τηλεφωνικών κέντρων VoIP

On Premise Τηλεφωνικά Κέντρα

Πρόκειται για τηλεφωνικά κέντρα τα οποία φιλοξενούνται στον χώρο του πελάτη.
Η ποικιλία σε αυτού του είδους τα κέντρα είναι τεράστια και οι επιλογές άπειρες. Τα τηλεφωνικά κέντρα αυτά, χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες εταιρίες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, αν και υπάρχει πλέον η τάση για την μεταφορά τους στο cloud, καθώς τα cloud τηλεφωνικά κέντρα είναι αναβαθμισμένα, πολύ πιο οικονομικά και ενισχύουν την τηλεργασία.


Commercial Closed embedded PBX

Πρόκειται για τηλεφωνικά κέντρα μεγάλων κατασκευαστών.
Για να λειτουργήσουν χρειάζονται δική τους καλωδίωση. Συνήθως έχουν πολύ μεγάλο αρχικό κόστος απόκτησης, αλλά λειτουργούν καλά για πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα. Κάθε αλλαγή απαιτείται να γίνεται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Επιπλέον, για να λειτουργούν χρειάζονται και διάφορες άδειες χρήσης ανάλογα τις λειτουργίες που χρησιμοποιείτε.


Open-source VoIP embedded PBX

Έχουν αρχίσει να προσφέρονται τα τελευταία χρόνια από διάφορους κατασκευαστές όπως η Grandstream.
Είναι αρκετά αξιόπιστα και συνήθως έχουν προσιτό κόστος. Συνήθως υποστηρίζουν VoIP αλλά κανείς μπορεί να βρει και με PSTN ή ISDN interfaces, επιλογές που όμως δεν προτείνονται για λόγους ασφάλειας.


Open-source PBX

Πρόκειται για μικρές συσκευές που τρέχουν open-source λογισμικό τηλεφωνικού κέντρου που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ένα παλιό PC.
Εάν κάποιος γνωρίζει να το εγκαταστήσει και να το παραμετροποιήσει όπως πρέπει, τότε μπορεί να φτιαχτεί ένα σύγχρονο IP τηλεφωνικό κέντρο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τηλεφωνικά κέντρα των μεγαλύτερων κατασκευαστών.


Hosted Τηλεφωνικά Κέντρα

Αντί το τηλεφωνικό κέντρο να φιλοξενείται στον χώρο/γραφείο/κατάστημα του ιδιοκτήτη, φιλοξενείται σε data center.
Το κέντρο αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη του και μπορεί να έχει και εξειδικευμένες λειτουργίες όπως: predictive dialers, inbound/outbound campaigns, special statistics και άλλα. Συνήθως απευθύνεται σε Callcenters, εταιρείες τηλεφωνικών ερευνών, εταιρείες telemarketing κλπ. Οι εταιρίες αυτές έχουν και ανάγκη για μεγάλο αριθμό ταυτόχρονων κλήσεων καθώς και υψηλό call/sec rate.
Δείτε τη σχετική υπηρεσία High CPS SIP Trunk.


Cloud PBX - Cloud Tηλεφωνικά Κέντρα

Πρόκειται για υπηρεσία Virtual Tηλεφωνικού Κέντρου.
Σε αυτή την περίπτωση, το τηλεφωνικό σας κέντρο φιλοξενείται στο cloud και λειτουργεί εξ ολοκλήρου μέσω του Internet. To setup και η συντήρηση είναι ευθύνη του παρόχου, κι έτσι μειώνεται δραστικά το κόστος απόκτησης αφού δεν υπάρχουν έξοδα εγκατάστασης ή αγοράς εξοπλισμού. Επιπλέον, η αρχική υλοποίηση είναι πολύ άμεση, μπορείτε να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό τηλεφωνικό κέντρο σε μία ημέρα. Ακόμη τα cloud τηλεφωνικά κέντρα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν στις ανάγκες τις επιχείρησής σας, ενώ διαθέτουν και πλήθος προηγμένων δυνατοτήτων και εξελιγμένων ψηφιακών λειτουργιών.Τύποι τηλεφωνικών γραμμών

Ένα τηλεφωνικό κέντρο μπορεί να συνδεθεί με μία ή παραπάνω γραμμές ιδίου ή διαφορετικού τύπου, ανάλογα τι υποστηρίζει η κάθε συσκευή.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι συνηθέστεροι τύποι τηλεφωνικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα για προσωπική αλλά και εταιρική επικοινωνία.

Αναλογικές γραμμές PSTN

Κάθε γραμμή μπορεί να μεταφέρει μία κλήση. Κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε ένα αριθμό.
Επειδή πρόκειται για αναλογικό κύκλωμα η ποιότητα της φωνής καμιά φορά μπορεί να μην είναι τόσο καλή. Η επικοινωνία εξαρτάται από ένα καλώδιο χαλκού που συνδέει τα 2 μέρη μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του παρόχου. Αυτό αποδείχθηκε και το πρόβλημα των αναλογικών γραμμών αφού ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της κλήσης. Πλέον δεν υπάρχουν αναλογικές γραμμές PSTN γιατί έχουν αντικατασταθεί από γραμμές VoIP. Στο παρελθόν τις χρησιμοποιούσαν και για dial up συνδέσεις στο Internet, πλέον δεν χρησιμοποιούνται ούτε για αυτό το σκοπό αφού οι συνδέσεις Internet έχουν αντικατασταθεί από adsl/vdsl.


Ψηφιακές γραμμές ISDN

Kάθε γραμμή μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2 κλήσεις.
Κάθε γραμμή ISDN μπορεί να έχει 1 ή περισσότερους τηλεφωνικούς αριθμούς ή MSN. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για dial up σύνδεση στο Internet χρησιμοποιώντας το ένα ή και τα 2 κανάλια επικοινωνίας. Οι γραμμές ISDN είναι ψηφιακές και έχουν χωρητικότητα 64kbps ανά κανάλι.


Ε1

Πρόκειται για ψηφιακά κυκλώματα φωνής με χωρητικότητα 2048kbps.
Μπορούν να μεταφέρουν 30 κλήσεις 64kbps η κάθε μια και μπορούν να έχουν “απεριόριστους” τηλεφωνικούς αριθμούς MSN. Χρησιμοποιούνται για πάνω από 35 χρόνια με επιτυχία από callcenters και μεγάλες εταιρείες για την διαχείριση μεγάλων αριθμών ταυτόχρονων κλήσεων.


Γραμμές VoIP

Πρόκειται για ψηφιακές τηλεφωνικές συνδέσεις που μπορούν να μεταφέρουν “απεριόριστο” αριθμό τηλεφωνικών αριθμών αλλά και ταυτόχρονων κλήσεων ανάλογα με την εμπορική συμφωνία που έχετε κάνει με τον πάροχο σας. Η επικοινωνία γίνεται πάνω από το Internet και έτσι δεν απαιτεί εξειδικευμένα καλώδια. Παρέχουν πλήθος ψηφιακών λειτουργιών όπως voicemails, caller id, call waiting κλπ.Τύποι τηλεφωνικών συσκευών
που χρησιμοποιούνται σε τηλεφωνικά κέντρα

Αναλογικές

Πρόκειται για τις παλιές συσκευές που γνωρίζουμε.
Τις έβρισκε κανείς σε πολλά σχέδια και χρώματα είτε με το κυκλικό παλμικό καντράν είτε με πλήκτρα. Για να λειτουργήσουν απαιτείται αναλογική τηλεφωνική γραμμή PSTN ή αναλογικό τηλεφωνικό κέντρο. Απαιτούν ξεχωριστή καλωδίωση από αυτή του Internet.


Ψηφιακές

Πρόκειται για πιο σύγχρονες τηλεφωνικές συσκευές οι οποίες υποστηρίζουν αρκετές σύγχρονες ψηφιακές λειτουργίες. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται τηλεφωνικές γραμμές ISDN ή σύνδεση με ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο. Απαιτούν ξεχωριστή καλωδίωση από αυτή του Internet.


VoIP συσκευές

Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες τηλεφωνικές συσκευές που υποστηρίζουν τις πιο σύγχρονες ψηφιακές λειτουργίες τηλεφωνίας. Για να λειτουργήσουν χρειάζεται να συνδεθούν σε ένα VoIP τηλεφωνικό κέντρο ή συνδέονται μέσω Internet σε ένα VoIP πάροχο. Δείτε παρακάτω τους διάφορους τύπους VoIP συσκευών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Voip Desk Phones για χρήση στο γραφείο

Πρόκειται για τις γνωστές τηλεφωνικές συσκευές που βλέπουμε σε γραφεία, τράπεζες κλπ. Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης VoIP στο γραφείο. Σε αυτή την κατηγορία τηλεφωνικών συσκευών οι επιλογές είναι ατελείωτες. Απλές, φτηνές, τηλεφωνικές συσκευές 2 γραμμών με απλή οθόνη μέχρι διευθυντικές συσκευές πολλαπλών γραμμών με έγχρωμες οθόνες και bluetooth συμβατότητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι συσκευές γραμματείας με δεκάδες κουμπιά για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα όλης της εταιρίας.

VoIP mobile application για android & iOS

Με την εξέλιξη των φορητών τηλεφωνικών συσκευών τόσο πιο προσιτό γίνεται το VoIP στο κινητό. Πάρτε μαζί σας το σταθερό του γραφείου χωρίς κόστος εκτροπής. Υπάρχει πλήθος δωρεάν εφαρμογών που μετατρέπουν οποιοδήποτε κινητό σε τηλέφωνο VoIP. Ενώ η λύση αυτή προσφέρει καλή ποιότητα κλήσεων, έχει παρατηρηθεί ότι μερικές εισερχόμενες κλήσεις μπορεί να χάνονται γιατί το κινητό το ίδιο θέτει την εφαρμογή VoIP στο παρασκήνιο για μείωση της κατανάλωσης μπαταρίας. Τελευταία, έχουν εμφανιστεί εφαρμογές, οι οποίες κατά την εισερχόμενη κλήση στέλνουν ένα push notification στην συσκευή για να ξυπνήσουν την εφαρμογή και έτσι η κλήση χτυπάει κανονικά και η μπαταρία κρατάει περισσότερο.

VoIP Softphone σε PC

Αντίστοιχα, όπως και με τα κινητά υπάρχουν εφαρμογές και για PC windows/linux/MAC που μετατρέπουν τον υπολογιστή σε τηλέφωνο VoIP. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα καλό κεφαλόφωνο ώστε να απολαμβάνετε την καλή ποιότητα της κλήσης.


TIPS!

Πώς να χρησιμοποιήσετε παλιές αναλογικές συσκευές με VoIP

Αν έχετε κάποια παλιά αναλογική συσκευή, κάποιο παλιό ασύρματο ίσως που σας βολεύει και θέλετε να το συνδέσετε με γραμμή VoIP, υπάρχει τρόπος. Η συσκευή που θα χρειαστείτε ονομάζεται SIP ATA. Αυτές οι συσκευές συνδέονται στο Internet μέσω του router σας και επιτρέπουν σε μια ή περισσότερες αναλογικές συσκευές να συνδεθούν πάνω τους και να λειτουργήσουν κανονικά.

Προσφέρουν πολύ ικανοποιητική ποιότητα κλήσης και πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ξενοδοχεία, σχολεία, γραφεία αφού υπάρχουν παρόμοιες συσκευές με 8, 16 ή ακόμα και 32 κανάλια


Πώς να βάλετε VoIP σε ένα παλιό αναλογικό ή ψηφιακό κέντρο

Αν έχετε ένα παλιό αναλογικό ή ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο και θέλετε να του προσθέσετε κάποια γραμμή VoIP τότε θα χρειαστείτε ένα PSTN ή ISDN VoIP Gateway. Αυτές οι συσκευές έχουν 1 ή περισσότερα PSTN ή ISDN interfaces και μπορούν να συνδεθούν με τηλεφωνικά κέντρα παλαιάς τεχνολογίας.

Από την άλλη μεριά συνδέονται με το Internet και τον VoIP πάροχο και αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τις VoIP κλήσεις από και προς PSTN/ISDN και όλα λειτουργούν όπως και με τον παραδοσιακό πάροχο που μπορεί να χρησιμοποιούσατε παλιά.Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το άρθρο για τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP και όλες τις δυνατότητές τους.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα cloud τηλεφωνικά κέντρα μείνετε συντονισμένοι, καθώς θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα άρθρα.

Έχετε απορίες;

Καλέστε 13850 ή πατήστε εδώ και επικοινωνήστε δωρεάν με έναν εξειδικευμένο εκπρόσωπό μας!

Τηλεφωνικό Κέντρο στο Cloud

ψηφιακές ευκολίες

Απεριόριστες δυνατότητες, χωρίς δεσμεύσεις ή εξοπλισμό!


SIP Trunk

ψηφιακές ευκολίες

Αριθμοί από 65 χώρες, κορυφαία ποιότητα ήχου, χρέωση/sec!

Viber Messaging

ψηφιακές ευκολίες

Πρόβαλε την επιχείρηση σου
στο No.1 app στην Ελλάδα


CalendApp
Online Σύστημα Ραντεβού

ψηφιακές ευκολίες

Οι πελάτες σου κλείνουν ραντεβού αυτόματα με 3 clicks!